Wat is een goede foto?

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Wat is een goede foto? Een van de moeilijkste vragen die er is. Deze vraag interesseert mij bovenmatig omdat hij centraal staat in mijn dagelijks werk als fotograaf en fotografie-instructeur.

In mijn workshops staat altijd centraal welk beeld jou als fotograaf voor ogen stond. Wat jij wilde vastleggen en tonen. Heb je dat bereikt en, indien nee, waarom niet. En indien ja, waarom wel. Daarin zit geen goed of slecht, alleen gelukt of niet gelukt.

Nadat alle techniek e.d. zodanig gepolijst is dat je kunt laten zien wat je in je hoofd had, komt het moeilijkste: het ontwikkelen van je eigen ‘smaak’. Wat vind jij nou eigenlijk mooi, aantrekkelijk, spannend en wat juist niet. Met als centrale vraag: waarom?
Mijn rol is dan steeds de fotografen leiden naar het beeld dat zij willen creëren en hen het ‘gereedschap’ in handen geven om dat te bereiken.

Omdat ik ook vaak met kleine groepen werk, waarvan de deelnemers elkaar niet kennen, loop je steeds weer tegen het punt aan dat we zo snel geneigd zijn om onze mening en smaak te veralgemeniseren of aan de ander proberen op te leggen. Iets dat je regelmatig in fotogroepen en forums ziet die bijeen komen om van elkaar te leren. Met een beetje pech mondt dat uit in een dictaat van de enkeling over de anderen.

Het blijkt in de praktijk zo verschrikkelijk moeilijk om iemand anders in zijn/haar smaak, idee, gevoelen te laten. De vraag daarin gerespecteerd te worden hoor je vaak tevergeefs gesteld worden.
Centraal staat voor mij dat iedereen anders is, anders kijkt en anders ervaart. Wanneer dat de basis is, is de vraag “Wat is een goede foto?” overbodig geworden.

error: Content is protected !!