Over wintertijd en nachtfotografie

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Anton Harfst

We zijn weer in de donkere dagen voor Kerst. De wintertijd is ingegaan. ‘s Avonds is het een uur vroeger donker. Maar daar merken wij niet aan dat we deze periode zijn ingegaan. We merken dat vooral aan de aanvragen voor workshops nachtfotografie die binnen beginnen te stromen. En er zijn ook mensen die vragen of we dit jaar Amsterdam Light Festival workshops geven. Dat laatste doen we dit jaar niet. Maar dit donkere jaargetijde is natuurlijk te mooi om daarin niets aan nachtfotografie te gaan doen.

Voorstander van wintertijd

De discussie over de zomer- en wintertijd is inmiddels weer wat op de achtergrond verdwenen. Maar wanneer die tijdswisseling afgeschaft wordt moet Nederland kiezen voor één van de twee. Mag ik aan deze  discussie een steentje bijdragen door ferm te stellen dat ik graag wil dat de wintertijd onze permanente tijd wordt? De reden daarvoor is dat het dan in de zomer eerder donker is. En nachtfotografie en donker gaan hand in hand. Dat begrijpt iedereen. Maar ook licht is belangrijk. Licht vanuit de huizen van de bewoners die nog niet naar bed zijn. En de straatverlichting moet branden.

Wintertijd en nachtfotografie

In de zomermaanden geven we momenteel geen workshops nachtfotografie. Waarom? Omdat het om 11 uur ‘s avonds nog steeds niet helemaal donker is. Verder gaat pas heel laat de straatverlichting aan. Maar vooral: de meeste Nederlanders gaan nog steeds tussen tien en elf naar bed. Dus wanneer het eindelijk donker is boven de grachten zijn de grachtbewoners al in ruste en zien we alleen maar donkere ramen.

Nachtfotografie in de winter heeft als grootste nadeel is dat het zo k-k-k-k-koud is! Twee uur buiten in de donkere maanden, stilstaan en wachten op een lange belichting is echt wel even doorbijten. En dan kan er ook nog neerslag in alle vormen vallen. Dat hebben we er echter graag voor over om prachtige nachtfoto’s te maken! Dus wanneer je daar ook eens tijd en energie in wilt steken, meld je dan aan voor een van onze workshops nachtfotografie in Amsterdam!

Lees ook: Tijd voor Nachtfotografie