Ontdekking: beeldtaal

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Een belangrijk en vooral ook moeilijk aspect van fotografie is het bewust zijn van wat er gebeurt om je onderwerp heen. Komt er geen paal uit iemands’ hoofd? Staan er geen rare dingen in beeld die de aandacht afleiden van het hoofdonderwerp? Is de achtergrond of de voorgrond niet te druk?
Wanneer je je concentreert op het zo goed mogelijk ‘vangen’ van je onderwerp, schieten die dingen er vaak bij in. Zo ging kort geleden een goede fotografe zo op in een man die tijdens een demonstratie stond te schreeuwen en met tekstborden stond te goochelen dat ze helemaal niet gezien had dat naast deze man iemand zijn broek naar beneden trok. Pas thuis zag ze zijn blote billen.
En dat overkomt ons allemaal wel eens, zowel amateurs als professionals. Ik heb een voorbeeld gezien dat me versteld deed staan. Een groot internationaal cosmetica merk had een advertentiebeeld op het strand. Uitdagend model, prachtig in beeld gebracht. Tientallen mensen die er aan gewerkt hebben, zowel op het strand, als later in de nabewerking en de publicatie. Wat al die mensen over het hoofd hadden gezien was dat de onderkant van een palmboom tussen haar benen door te zien was. En wel zodanig dat het zeer vrouwelijke model ineens mannelijke kenmerken begon te vertonen…

Bij de volgende foto is er geen sprake van zo’n ramp, maar van een gelukkig toeval.

Het is een klassiek beeld van een Grieks café: een oudere man die in de ochtend zijn kopje Griekse koffie nuttigt. Geschoten tijdens een workshop op de Mani. Terwijl ik enkele deelnemers stond te observeren die aan het stoeien waren met een kerk in dit plaatsje, zag ik vanuit mijn ooghoek dit mooie beeld. Het bijna silhouet van de man in het café; het witte koffiekopje; zijn baseball pet en het wat lange haar; de kleuren. Om te kijken of ik het kopje wat beter in beeld kon brengen en ook om wat andere composities te proberen maakte ik nog wat shots, voordat ik me weer op de workshop deelnemers moest concentreren. Want zij staan tijdens zo’n week voor mij altijd centraal en ik maak zelf vrij weinig foto’s.

Op de maandag na de workshop had ik eindelijk tijd om de foto’s van Laurien en van mezelf eens rustig te bekijken. En pas toen viel me op dat er iets raars is. En dat zit hem in de tekst op het raam. GREEK CAFE kan natuurlijk. Maar CAPOUTSINO is wel een erg Griekse spellling en ook ORANGE JUISE levert geen voldoende op. De eerste regel had waarschijnlijk Greek Coffee moeten zijn. Iemand stond vast bekend om zijn of haar talenkennis. De persoon was er zelf ook vast trots op. En zo zijn deze zinnen op het raam van deze taverna/kafeneio verschenen.

Ineens krijgt de foto twee onderwerpen: de man met z’n koffie en de tekst. Daardoor was ik gedwongen de eerste foto te kiezen uit het rijtje. Niet omdat de foto zonder die tekst slechter zou zijn. Zeker niet. Maar omdat de tekst voor mij ook van belang was geworden.

Een gelukkig toeval, maar het had me eigenlijk moeten opvallen bij het maken van de foto. Dat is tenslotte ook wat ik de deelnemers aan onze workshops en fotoreizen probeer in te prenten!

Anton Harfst

error: Content is protected !!