Workshop reportagefotografie op de Albert Cuypmarkt

Straatfotografie Albert Cuypmarkt

Workshop reportagefotografie, 2 bijeenkomsten
Op aanvraag
Deelnemers: 1-4
Kosten: 325 euro per persoon

Workshop aanvragen

Workshop reportagefotografie op de beroemdste dagmarkt van Nederland. De kramen op de markt worden iedere dag opnieuw opgebouwd, ingericht en afgebroken. De markt leent zich daarom uitstekend voor een compacte workshop reportagefotografie. De workshop is bestemd voor fotografen die goed bekend zijn met de instellingen van hun camera. Ervaring op het gebied van reportagefotografie mag wel, maar hoeft niet.

 

Een kijkje achter de schermen

Kramenzetters, marktmeesters, schoonmakers en kraamhouders: als je gewoon over de markt loopt heb je geen idee wie en wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een dagmarkt. Tijdens deze workshop neem je een kijkje achter de schermen van de Albert Cuypmarkt. Je ziet de kramenzetters aan het werk en kijkt hoe de marktmeester plaatsen toedeelt. Waar wordt aangevoerd en de stalletjes worden ingericht. Om 10 uur is de markt klaar om bezoek te ontvangen. Tot een uur of vier is het een komen en gaan van kijkers en kopers. Daarna wordt er weer ingepakt, komen reigers en mensen op de restanten af en worden de stallen weer afgebroken. De markt wordt het domein van de schoonmakers, totdat de rust – kortstondig – neerdaalt over de straat.

Programma workshop reportagefotografie op de Albert Cuypmarkt

AntonHarfst-Albert-Cuypmarkt_20150729_6674-81-83-78mwWe beginnen ’s ochtends vroeg gezamenlijk (6.30 uur) bij de opbouw van de markt. Na het ontbijt in echt marktcafé ga je zelf aan de slag. Vanaf 10 uur is de markt in volle gang. Rond 12 uur kom je naar Photothema (om de hoek van de markt) voor een lunch en het bespreken van de foto’s. Tijdens de bespreking kijken we vooral welke foto’s passen bij je verhaallijn(en) en welke foto’s je eventueel nog mist.

Je gaat terug naar de markt om verder te fotograferen*. Afhankelijk van je reportage en je behoefte aan ondersteuning komt Anton naar jou of kom jij naar Photothema. De dag eindigt ’s avonds tussen 21 en 22 uur als de Albert Cuypstraat er weer schoon en opgeruimd bij ligt.

*Je kunt er eventueel ook voor kiezen om op een andere dag terug te komen. Hou er dan wel rekening mee dat sommige marktkooplui niet iedere dag op de markt te vinden zijn. Let ook op het weer, want bij regen is de Albert Cuyp heel anders dan op een zonnige dag.

Vervolgbijeenkomst workshop reportagefotografie
Op de terugkombijeenkomst bespreken we de fotoreportages die je gemaakt hebben van een dag op de Albert Cuyp. Deze bijeenkomst wordt gepland in overleg.

Onderwerpen workshop reportagefotografie

  • Bedenken van een verhaallijn en van te voren helder hebben welke foto’s je daar bij nodig hebt
  • Ter plaatse hoofdonderwerp of hoofdpersoon nader bepalen
  • Improviseren en aanpassen verhaallijn
  • Ritme in je beeldverhaal brengen
  • Zodanig bewerken van je foto’s dat ze goed bij elkaar passen

Begeleiding

De workshop wordt begeleid door fotograaf Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Zij wonen en werken vlakbij de markt en kennen het reilen en zeilen van de markt. Ter voorbereiding op de workshop ontvangen de deelnemers informatie over de markt.

error: Content is protected !!