Fotoreis Grieks Pasen | april 2020

Fotoreis Grieks Pasen

Fotoreis Grieks Pasen –  verhalende fotografie
15-20 april 2020 + terugkombijeenkomst
Max. 7 deelnemers | Garant vertrek | nog plaatsen beschikbaar
Begeleiding: Laurien van den Hoven en Lex van den Bosch
€ 1695

Grieks Pasen: fotoreis en workshop verhalende fotografie

Pasen is het belangrijkste feest in Griekenland, een feest waar iedereen aan mee doet en dat alle ingrediënten heeft voor het maken van een boeiend fotoverhaal: mensen, rituelen, bijzondere gerechten. We besteden aandacht aan de opbouw van je verhaal, en het creëren van specifieke beelden. Een deel van de fotosessies vindt plaats in de kerk, bij bakkers en tijdens processies in het donker. We laten je zien hoe je in deze moeilijke lichtomstandigheden en zonder statief het beste uit je camera haalt. En we staan uitgebreid stil bij het optimaal bewerken van hoge iso-bestanden.

Culinaire fotografiereis

Fotoreis Grieks PasenDeze workshop reportagefotografie is tegelijkertijd een culinaire reis: je maakt kennis maken met de vastenkeuken: de restaurants serveren naast hun gewone gerechten ook bijzonder lekkere gerechten zonder vlees, eieren of kaas. Op Paaszondag is de vasten voorbij; we fotograferen de voorbereidingen voor de paaslunch in het dorp en schuiven daarna zelf aan tafel.

 

Niveau fotoreis

We verwachten van je dat je bekend met de instellingen van je camera. Is dit weggezakt dan is het slim om in de aanloop van de reis een workshop camera-instellingen van een dagdeel te volgen. Verder kun je het meeste uit deze workshop halen als je een camera hebt, waarmee je goed (= met niet al te veel ruis) kunt fotograferen met hoge isowaarden. Heb je hier vragen over, stuur Anton dan even een berichtje.

Begeleiding fotoreis Grieks Pasen

Fotoreizigers Lex en Laurien begeleiden je tijdens deze reis. Laurien heeft jaren in Xirokambi gewoond, spreekt de taal en kent de rituelen van Grieks Pasen. Lex is reisfotograaf en kent de kneepjes van het vak als het om verhalende fotografie gaat.

Tijdens de processie op Grote Vrijdag wordt symbolisch het graf van Christus rondgedragen door het  dorp. Het graf is diezelfde ochtend door vrouwen en kinderen versierd met bloemen. 

Fotobespreking

Fotobesprekingen staan niet vermeld in het programma, maar vinden iedere dag plaats. Soms tussen fotosessies door, soms aan het eind van de dag (voor het eten). Tijdens de besprekingen besteden we extra aandacht aan het bewerken van de foto’s die je binnen en in de avonduren genomen hebt op een hogere iso. Je krijgt bovendien een uitgebreide tutorial over het bewerken van hoge-iso bestanden mee naar huis.

Fotografeer de Griekse gastvrijheid op zijn Paasbest

De vallei van Sparta

Xirokambi is een levendig dorp in de vallei van Sparta op het schiereiland Peloponnesos. Op het centrale plein zit je lekker in de schaduw van de platanen op een van de vele terrassen. Er zijn restaurants, cafés, een pinautomaat en diverse winkeltjes. Het dorp ligt aan de voet van de 2400 meter hoge toppen van het Taygetosgebergte en midden tussen de olijfboomgaarden. We fotograferen in de directe omgeving van Xirokambi.

 

Programma fotoreis Grieks Pasen

woensdag 15 april – heenreis

Je vliegt met een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Athene. Daar word je opgehaald door Anton en Laurien. We rijden in 3,5 uur naar Xirokambi. Na aankomst gaan we gezellig met elkaar eten op het dorpsplein.

donderdag 16 april – Xirokambi

Op onze eerste dag in Xirokambi verkennen we het dorp en de omgeving, zodat je weet waar je bent en je je verhaal ook in een omgeving kunt neerzetten. We gaan fotograferen in de bakkerij, waar men druk bezig is met het bakken van de Paasbroden. In de middag geven we een presentatie over het maken van een reportage, vertellen  uitgebreid over de verschillende aspecten van Grieks Pasen en bespreken jullie ideeën voor je eigen invalshoek.
In de avonduren houden we een eerste korte sessie nachtfotografie zonder statief op het plein van Xirokambi.

Vrijdag 17 april – grote vrijdag

We staan vroeg op om voor het ontbijt te fotograferen in de olijfboomgaarden om het dorp. Met de dauw nog op het gras en de bloemen is de boomgaard op haar mooist. We kunnen ook meteen een  kijkje nemen bij Kostas, de eigenaar van restaurant Paralia, die hier zijn groentetuin en kassen heeft. Na het ontbijt gaan we fotograferen in het dorp. Inwoners maken zich op voor het belangrijkste feest van het jaar. Er wordt gekookt en gebakken. Bij het plein is een kleine markt en in de kerk versieren vrouwen en kinderen het symbolische graf van Christus met bloemen. Tijdens een indrukwekkende kerkdienst wordt de baar ingewijd. ’s Avonds wordt deze in processie door het dorp gedragen.

 

Zaterdag 18 april – Sparta

Vanochtend gaan we naar het vlakbij gelegen Sparta. We lopen eerst naar de opgraving van de antieke stad. Op de terugweg naar het centrum doen we de zaterdagmarkt aan, die vandaag volop in het teken van Pasen staat.  s’ Avonds is er een late kerkdienst, waarbij om middernacht het verrijzen van Christus wordt verkondigd en het (kaars)licht wordt doorgegeven vanuit de kerk naar eenieder die buiten staat. Hier komen de eerder deze week beoefende fototechnieken goed van pas.

Zondag 19 april – Feest

De Griekse Paaszondag is een dag waarbij hele families in de tuin – of gewoon op straat – feest vieren. Ze rijgen een lam aan het spit of garen het bij de bakker in de oven. Voor ons is de laatste echte dag van deze fotoreis een dag van fotograferen, proeven en meevieren.  In de ochtenduren maken we een wandeling door het dorp om de voorbereidingen voor de paaslunch fotograferen. En te proeven: Griekse gastvrijheid op zijn paasbest! Op de route door het dorp komen we ook langs de bakker. Hier staat ons eigen lam – en dat van heel wat andere huishoudens – zachtjes gaar te sudderen in de oven. Na de uitgebreide paaslunch en een welverdiende siesta, blikken we terug op de week tijdens de laatste  fotobespreking.

Je kunt zonder probleem het bereiden van de Paaslunch fotograferen. Je krijg je vaak een glaasje wijn en iets lekkers toe!

Maandag 20 april – terugreis

Anton en Laurien brengen je terug naar het vliegveld in Athene. 

Terugkombijeenkomst

Na de reis is het nog niet afgelopen. Je gaat thuis zelf aan de slag met je fotoverhaal over Grieks Pasen. We komen ongeveer twee maanden na de fotografiereis bij elkaar om ieders fotoserie te bespreken.