Fotoreis Yukon Canada

Fotoreis Yukon: Ontdek de magie van een onbewoonde wereld
24 augustus – 8 september 2019 
5-8 deelnemers (alle niveaus) | Vol
Inclusief voorbereidende en terugkombijeenkomst

Vanaf € 3340 

Volgende reis: 27 augustus – 11 september 2021

Interesse  fotoreis Yukon 2011

 

In Yukon – het noordwesten van Canada – wonen nog geen 40.000 mensen, terwijl het land 10 keer zo groot is als ons land.

Kun jij het je voorstellen: leven in een onbewoonde wereld? In Nederland zouden slechts 2908 mensen wonen als ons land de bevolkingsdichtheid had van het Canadese territorium Yukon (0.07/km2). Bedenk maar eens wat dat betekent voor onderwijs, voedsel of infrastructuur. En dan moeten er ook nog hotels en restaurants gerund worden en is er de zorg voor dat eindeloze landschap in een land dat 10x de omvang van Nederland is. 

Ontdek de magie van een onbewoonde wereld

Tijdens de Yukon-fotoreis gaan we op zoek naar twee facetten van de onbewoonde wereld: de leegheid van het landschap en de mensen die hier hun bestaan opbouwen. We fotograferen de uitgestrekte en vooral ongerepte natuur, grote rivieren en prachtige herfstkleuren. Ontmoetingen met oude en nieuwe pioniers en overnachtingen bij de Champagne- en Aishihik-First-Nations geven deze reis een extra dimensie.

Noorderlicht fotograferen

Noorderlicht zien en fotograferen maakt de magie compleet

 

Begeleiding fotoreis Yukon

Fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven begeleiden jullie onderweg, geven feedback tijdens de fotobesprekingen en zorgen dat iedereen optimaal van de reis kan genieten. Wij komen sinds 2004 in Yukon, omdat we hier familie hebben wonen.  Door de jaren heen hebben we behoorlijk wat mensen ontmoet en plekken gezien en daar maken we voor dit programma van deze reis ook dankbaar gebruik van.

Fotoreis Yukon en Alaska, augustus 2017

Een reis om nooit te vergeten. Yukon en Alaska is een paradijs voor natuurgenieters en fotografen. Het was geweldig om met een klein gezelschap over de highways te crossen, met als hoogtepunt de Highway on Top of the World. We hebben van de natuur genoten, maar we hebben ook mooie beelden gekregen van de cultuur en de geschiedenis van het land.

Programma Fotoreis Yukon

Dag 1 Amsterdam – Whitehorse (Tagish)

Dag 1 Amsterdam – Whitehorse – Tagish
Na aankomst op het vliegveld van Whitehorse, rond vijf uur ’s middags, rijden we door naar Tagish, 100 km van Whitehorse. Mitch en Doug Dupont hebben hier een oude telegraafpost van de Canadese politie omgetoverd in een bijzondere bed & breakfast. In de mooie blokhutten – ze staan op loopafstand van Six Miles River – gaan we twee nachten logeren.
Overnachten in Tagish

Wakker worden met dit uitzicht als je je blokhut uitloopt – Six Miles River

Dag 2  en 3 Tagish

Bij het eerste ochtendlicht is het meteen al prachtig fotograferen langs de Six Miles River. We maken korte trips in het merengebied rond Tagish en rijden de heuvel op naar een punt met uitzicht over het omringende landschap. In het nabijgelegen Carcross gaan we op zoek naar 19e-eeuwse goudzoekersromantiek, naar vervallen blokhutten van gouddelvers langs de rivier, naar de oude spoorlijn die ze namen, en naar excentrieke vogelhuisjes. Ook bezoeken we twee Nederlandse immigranten; een bakkersechtpaar, bij wie het heerlijk scones eten is, te midden van lokale kunst.
Overnachten in Tagish

Fotograferen we ook wildlife tijdens deze reis?

Het wemelt in Yukon van de beren, caribou, elanden, bevers etc. Of we ze zien is altijd maar de vraag, want ze hebben ook heel veel plek om zich goed te verstoppen. We hebben wel heel nadrukkelijk de locaties van de accommodaties zo gekozen – zoveel mogelijk buiten de bewoonde wereld – dat er een grote kans is om wildlife te zien en te fotograferen. En we doen onderweg een beroep op de lokale kennis om te weten waar dieren zich op dat moment ophouden.

Dag 4 Tagish – Kluane Lake

We rijden vandaag via de Alaska Highway richting de machtige bergen en eeuwige ijsvelden van Kluane Park. Onze eerste stop is bij de Whitehorse Fish Ladder: via de langste visladder ter wereld zwemt de chinook-zalm juist deze dagen stroomopwaarts naar de plek waar ze hun eitjes leggen (om daarna te sterven). In het open landschap tussen Whitehorse en Haines Junction hopen we de machtige geweien van elken te spotten. Ook staan we stil bij fascinerende ronde meertjes omringd door ‘balancerende’ bomen. Door het opsmelten van de permafrost zijn ze op een voetstuk komen te staan. Aan het eind van de rit komen we aan bij Kluane Lake, dat met een lengte van 81 km het grootste meer van Yukon is. We verblijven hier twee nachten bij de Champagne- en Aishihik-First-Nations, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika.
Verblijf in Wilderness Camp Shakat Tun, Kluane Lake

Dag 5 – Kluane Park

In Kluane Park is niet alleen de hoogste berg van Canada te vinden – de Mount Logan reikt tot maar liefst 5995 meter – maar ook het grootste ijsveld ter wereld. Bij helder weer leveren de witte toppen sensationele foto’s op. Het park valt binnen de traditionele grenzen van de Champagne- en Aishihik-First-Nations en is nog steeds het gebied waar ze jagen, vissen en verzamelen. Hoe ze dat doen kunnen we zien als oud-Chief James Allen ons meeneemt op excursie om ons vallen te laten zien, die hij heeft uitgezet in een zogenaamde ‘trapline’. En natuurlijk fotograferen we rond het schitterende meer dat – met het immer veranderende licht – steeds weer nieuwe beelden oplevert.
Wilderness Camp Shakat Tun, Kluane Lake

Fotoreis Yukon

In een onbewoonde wereld kun je rustig een tijdje ongestoord op een ‘snelweg’ staan fotograferen.

Dag 6 – Van Kluane Lake naar Beaver Creek

Vandaag gaan we op bezoek bij een van oorsprong Nederlandse pionier. Met de enorme bergen aan onze linkerhand en het Kluane Lake aan onze rechterzijde rijden we noordwaarts door steeds intenser kleurende berkenbossen, richting de grens met Alaska. We fotograferen bij het pittoreske Pickhandle Lake en stoppen op plekken waar de traag stromende Witte Rivier de Highway kruist. Ons eindpunt vandaag is het grensplaatsje Beaver Creek; hier bezoeken we de kleurrijke pionier Sid Vermeer, voor een uitgebreide fotosessie tussen zijn indrukwekkende verzameling in zijn Bordertown Garage. Alles wat vergankelijk is, lijkt Sid te willen bewaren.

Overnachting in Beavercreek

Route langs Kluane Lake

Detail Kluane Lake (Foto Nel Kingma, deelneemster fotoreis 2017)

Kluane Park – Kathleen Lake (Foto Mies Sieswerda, deelneemster 2017)

Bordertown Garage & Museum in Bever Creek

Dag 7 Alaska Highway naar Chicken

We rijden via de Alaska Highway, verlaten Canada en rijden Alaska binnen. Het eerste stuk van de Top of the World Highway brengt ons naar Chicken, waar kunstenaars en creatievelingen met veel humor een bijzondere pleisterplaats hebben gecreëerd. Een fantastische plek om te fotograferen, tussen kunst, kitsch en een stokoude goudmijnmachine.
Overnachting in Chicken

Top of the World Highway

Top of the World Highway

Dag 8 Top of the World Highway


De weg gaat verder via de indrukwekkende Top of the World Highway van Chicken naar Dawson. We rijden op hoogte, langs weidse panorama’s, door een landschap van fluweel. We stoppen regelmatig om het strijklicht over de heuvels vast te leggen. Bij Little Gold kruisen we de grens en zijn we weer in Canada. De rit eindigt met een oversteek per veer over de Yukon River naar Dawson City.
Overnachten in Dawson City

Dag 9 Dawson City

In Dawson wanen we ons 100 jaar terug als we tussen houten huizen door over de boardwalks lopen. We strekken hier een dag eens goed de benen na de autoritten van de afgelopen twee dagen. De backlanes en het raderbotenkerkhof uit de tijd van de goudkoorts vragen erom om vastgelegd te worden in tijdloze zwart-wit-opnamen. In de nabespreking komt het bewerken van zwart-wit-foto’s dan ook uitgebreid aan bod.
Overnachten in Dawson City

Dag 10 Dawson City – Goldfields

Ten zuiden van Dawson liggen de Goldfields, het mijngebied waar deze stad beroemd om is geworden. We maken een rit over dirt roads langs oude, verstilde dredges (mijnmachines) en nog altijd werkende mijnlocaties. Het bosrijke heuvelgebied waar het goud wordt gedolven vormt een prachtig decor voor de machines van staal en hout die wie hier voor de lens krijgen.
Overnachten in Dawson City

Verlaten mijnmachines doemen op in het landschap

Dag 11 Thombstone Territorial Park

Ten noordoosten van Dawson, langs de Dempster Highway, ligt Tombstone Territorial Park. Hier betreden we een van de indrukwekkendste landschappen ter wereld; de arctische toendra. Precies op het moment dat de herfst gaat invallen. Geel, rood, paars, oranje, begin september staat de toendra in vuur en vlam. In dit prachtige park gaan we een volle dag fotograferen
Overnachting in Dawson

Fotoreis Yukon Canada

De arctische toendra in Tombstone Territorial Park in volle herfsttooi

 

Dag 12 en 13 Carmacks

Door een glooiend en bosrijk landschap nemen we de Klondike Highway van Dawson naar het zuiden langs indrukwekkende rivieren en spaarzame nederzettingen. De route eindigt in Carmacks, een oude pleisterplaats op de plek waar de rivieren Nordenskiold en Yukon samenkomen. We gaan fotograferen langs de rivieren en nabijgelegen meren en maken een fotowandeling langs historische plekken in het dorp.
Overnachting in Carmacks

De ‘Five Fingers Rapids’ op de weg van Dawson naar Carmacks

Dag 14 Carmacks – Whitehorse

Liefhebbers van muurschilderingen kunnen in Whitehorse hun hart ophalen.

Whitehorse is de hoofdstad van Yukon en de woonplaats van driekwart van de Yukonners. Een plek die zich uitstekend leent voor straatfotografie. Ook kun je er nog even een leuk souvenir kopen of een museum induiken. In overleg met alle deelnemers bepalen we het precieze programma voor deze dag. We sluiten de fotoreis Yukon en Alaska af met een laatste fotobespreking om daarna heerlijk uit eten gaan!
Overnachten in Whitehorse

Dag 15 Whitehorse – Amsterdam

De terugvlucht naar Vancouver en Amsterdam staat gepland voor vroeg in de ochtend. 

Dag 16 Aankomst in Amsterdam

We komen de volgende dag rond 18 uur aan in Amsterdam. Het afscheid van de fotoreis Yukon is er een met een goed vooruitzicht: een paar maanden na de reis komen we weer bij elkaar om terug te kijken en te zien welke fotoseries en boeken door jullie zijn gemaakt.

error: Content is protected !!