Reportagefotografie tijdens olijfoogst | November 2020

Olijfpluk

Fotoreis reportagefotografie op Peloponnesos
Van olijf tot olie in de vallei van Sparta
28 november – 4 december 2020 (+ workshop vooraf en bijeenkomst achteraf)
€ 1765
5-7 deelnemers | plaatsen beschikbaar
Begeleiding: Laurien van den Hoven en Lex van den Bosch

Deze fotoreis boeken

Optie nemen op deze reis

Workshop reportagefotografie op de Peloponnesos

Altijd al willen leren om een goede reportage te maken van je reis, een bijzondere gebeurtenis of persoon? Tijdens deze workshop reportagefotografie leer je de kneepjes van het vak van reisfotograaf/journalist Lex van den Bosch en fotograaf/antropoloog Laurien van den Hoven. Het gezellige Griekse Xirokambi is de setting voor de workshop. Hier is begin december de olijfoogst in volle gang. Laurien kent het dorp en de omgeving op haar duimpje en spreekt vloeiend Grieks. Zij zorgt voor de lokale contacten, tolkt waar nodig en zorgt samen met Lex voor de begeleiding.

Workshop reportagefotografie

Wat voor reportage wil jij maken? Kies je voor een boeiend blog, een verhalend fotoboek of een kleine expositie? Laat zien welke prachtige verhalen je als fotograaf kunt vertellen.

Voorafgaand aan de workshop reportagefotografie op de Peloponnesos komen we bij elkaar in Amsterdam. Lex laat zien hoe een goede reportage in elkaar zit en welke vorm je kunt kiezen om je verhaal te vertellen; Laurien vertelt over de grote rol van olijfolie in de Griekse samenleving. In Xirokambi hanteren we een flexibel programma, dat jullie de ruimte biedt om terug te gaan voor aanvullende foto’s en verhalen. Naast de dagelijkse fotosessies op locatie nemen we de tijd voor het selecteren van foto’s en het bewerken van beeld en verhaal. We hebben hiervoor een goede werkruimte ter beschikking. Een paar maanden na de reis komen we bij elkaar zodat iedereen elkaars werk kan bewonderen.

De Griekse keuken

Lekker eten is eigenlijk wel een vast onderdeel van iedere fotoreis die wij organiseren. En zeker als we een week met olijven en olijfolie aan de slag zijn. Ieder restaurant in Xirokambi bereidt gerechten met eigen olijfolie. We gaan er lekker uit eten, nemen een kijkje in de keuken en sluiten ook de laatste  bijeenkomst in Amsterdam af met een goede Griekse maaltijd.

Voor wie is deze reis?

Hou je van fotograferen en reizen? Maak je graag een verhaal over de plekken die je bezocht hebt – of wil je dat graag leren – en heb je je camera behoorlijk in de vingers? Dan is deze reis zeker wat voor jou. Tijdens de voorbereidende workshop zullen we bespreken welke lens/lenzen je nodig hebt, maar je hebt naast je camera in ieder geval een laptop of tablet nodig. Je hebt de tijd om voorafgaand aan de reis alvast na te denken wat jouw invalshoek zal zijn voor de reis.

Programma Fotoreis Reportagefotografie op de Peloponnesos

 

Dag 1 – aankomst

Je wordt samen met de andere fotografen opgehaald bij het vliegveld. We rijden in iets meer dan 3 uur naar Xirokambi, onze standplaats tijdens deze workshop. Na aankomst gaan we gezellig met elkaar eten.

Het programma voor deze fotoweek is flexibel. We fotograferen waar mensen aan het werk zijn. Er zit ruimte in het programma om terug te gaan of andere locaties toe te voegen zodat je alle materiaal kunt verzamelen die je voor jouw reportage nodig hebt.

 

Dag 2

In Sparta verkoopt men behalve olijfkannen ook gereedschappen voor de olijfoogst.

We beginnen de fotoreis in het nabijgelegen Sparta. Hier ligt een uitstekend olijfoliemuseum; de expositie geeft een goed beeld van de geschiedenis van de olijf, het proces van het maken van olijfolie en de plek die olijven en olijfbomen hebben in de Griekse samenleving. Na het museum gaan we lunchen op het plein van Sparta en nemen we een kijkje bij de winkels die alles verkopen wat een olijfboer nodig heeft.
We rijden via de olijfboomgaarden terug, bespreken ieders opzet voor zijn/haar reportage, bekijken de foto’s van de eerste dag en sluiten de dag af met een goede maaltijd.

Dag 3

Vandaag duiken we de olijfboomgaarden in en gaan de pluk fotograferen in de boomgaarden rond Xirokambi. We ontmoeten en portretteren de families die aan het werk zijn in en onder de bomen. Ze zullen je ongetwijfeld vragen om je camera neer te leggen en mee te helpen met de pluk. Aan het eind van de middag gaan we een meer dan 1000 jaar oude olijfboom – omtrek van een meter of elf! – in beeld brengen.

Dag 4

Workshop reportagefotografie op de Peloponnesos

Koude persing

We gaan vroeg op pad: vanaf het Menelaion – een piramidevormige tempel ter herdenking van het koningspaar Menelaos en Helena – heb je een prachtig uitzicht over de zee van olijfbomen in de Vallei van Sparta. We genieten van het eerste licht op het Taygetos-gebergte (koffie mee). Terug in het dorp gaan we eerst ontbijten, voordat olijfboer Nikos ons meeneemt naar de lokale olijfoliefabriek. Zijn olijven gaan hier niet op een grote hoop. Voor hem en iedere boer worden de olijven apart geperst tot maagdelijke olijfolie. Het proces leent zich uitstekend voor het maken van verhalende foto’s voor je reportage.

Dag 5

Het bergdorp Gorani ligt op 20 minuten rijden van Xirokambi. Hoger gelegen olijfboomgaarden geven een lagere opbrengst, maar de olijfolie is nog beter dan de olie uit de vallei. We maken hier kennis met Voula, die samen met haar man bezig is met de oogst. Hun olijfbomen leveren olie, olijven, zeep en brandhout voor eigen gebruik. Nut en noodzaak worden met het aangename verenigd: olijfpluk gaat samen met ontmoeten en lekker eten. Ook hier is weer genoeg te fotograferen dus, waarbij het de kunst is om ook de sfeer te pakken te krijgen.

Dag 6

De laatste dag in Xirokambi vullen we in overleg met de deelnemers in. “Wat mis je nog in je reportage, zou je graag nog iets willen overdoen? We steken de koppen bij elkaar en gaan – eventueel in verschillende groepjes – op pad.” We sluiten de reis af met een prima maaltijd, waarbij we eerst de keuken induiken en van de restauranthouders Kostas en Matoula zien, horen – en ongetwijfeld proeven – hoe zij olijfolie gebruiken in de Griekse keuken.

 

Dag 7 – terugreis

Er is een eind gekomen aan de workshop reportagefotografie op de Peloponnesos. Wij brengen je naar het vliegveld in Athene. Maar thuis begint het werk natuurlijk pas echt. Na een paar maanden komen we samen om jullie reportages te bewonderen!

Begeleiding fotoreis reportagefotografie op de Peloponnesos

De fotoreis wordt begeleid door Fotoreizigers Lex van den Bosch en Laurien van den Hoven. Lex is fotograaf en reisjournalist. Laurien is fotograaf/antropoloog en heeft jaren in Griekenland gewoond.