Fotoreis macrofotografie | Februari 2020

Fotoreis Macrofotografie Peloponnesos
23 -29 februari 2020 (voorjaarsvakantie)
Begeleiding: Lex van den Bosch (fotograaf) en Dimitra Colomvakou (lokale gids)
Deelnemers: 4-7 (alle niveaus) | 3 plaatsen beschikbaar | Garant vertrek
Vanaf € 1485

 

In deze fotoreis macrofotografie leer je stap-voor-stap de fijne kneepjes van het vak. Het is een reis met intensieve begeleiding, leerzame presentaties en heel veel tips en uitleg onderweg. Elke dag snijden we een nieuw aspect van de macrofotografie aan, want de macrowereld vraagt om goed kijken en geduld. Maar oefening baart kunst. Alleen al met het samenspel van voor- en achtergrond kun je je macrofoto’s al enorm verbeteren! We gaan vooral op zoek naar fotogenieke bloemen, maar je kunt je ook kwaad maken op een roestige spijker of een houten deur in het dorp. En natuurlijk gebruiken we deze workshop-op-reis af en toe ook om het fantastische berglandschap te verkennen, met zijn intieme kloven, vervallen tempels en machtige uitzichten over met sneeuw bedekte toppen en weidse valleien. Want de Peloponnesos is prachtig in het voorjaar! ‘s Avonds genieten we van de Griekse keuken in de gezellige, oergriekse restaurantjes in het dorp.

Techniek & Creativiteit

Macrofotografie: van bijzondere bloemen tot roestige spijkers

Rode anemonen, spinnenorchissen, wilde gladiolen. Deze macrofotoreis draait vooral om bijzonder bloemen. Want wist je dat Griekenland het hoogste aantal soorten planten heeft van heel Europa? Maar je kunt je lens ook richten op roestige spijkers, mooie deursloten of kaarsjes in de kerk. Hoe dichter je erop zit, hoe meer de materialen hun karakter prijsgeven.

Fotoreis macrofotografie

Voor wie is deze fotoreis macrofotografie geschikt?

Deze fotoreis is bedoeld voor iedereen die eens stevig de tanden in de dichtbijfotografie wil zetten. De cursusreis is geschikt voor beginners, maar zeker ook voor wie al ervaring heeft in de macrofotografie. Doordat we met twee begeleiders en een kleine groep werken, komt iedereen aan zijn trekken. Niet alleen krijg je technische tips, je krijgt ook duidelijke uitleg over hoe je je beeld kunt verbeteren. En dat doen we stap voor stap. Zo gaan we een hele dag intensief aan de slag met het lichtgebruik in de macrofotografie. Een andere dag letten we op de scherpteverdeling in het beeld. Enzovoort. En zo leer je op een gestructureerde manier waar je allemaal op moet letten in die uitvergrote wereld door je cameralens. Ook inhoudelijk bekijken we de beelden. Met de rijke flora komen natuurliefhebbers ruimschoots aan hun trekken. Soortenkennis wordt niet verwacht, maar het mág natuurlijk wel! Ook zonder buitengewone interesse in de natuur, zal je deze reis waarderen.

Macrofotografentempo

Het programma van deze macrofotoreis is afgestemd op dichtbijfotografie. Dat betekent dat we zomaar een uur kunnen blijven steken in een bloemenwei, want de dichtbijwereld geeft zich echt niet zo gemakkelijk bloot. Een andere keer wandelen we van A naar B, meestal in een fotografentempo, zodat je rustig de tijd hebt om de omgeving in je op te nemen. Als we een zonsopgang willen halen, lopen we wel even een kwartiertje wat steviger door. De foto’s bespreken we in het hotel met de hele groep, doorgaans nog vóór het avondeten.

macrofotografie cursus olijf

Programma fotoreis macrofotografie

Dag 1 – Van Amsterdam naar Xirokambi

Je vliegt samen met de andere deelnemers met Aegean Airlines naar Athene. Hier word je door de begeleidende fotografen Anton Harfst en Lex van den Bosch opgehaald om met de privé minibus in drie uur naar onze standplaats Xirokambi te rijden.

Dag 2 – Anakolo

Vandaag laten we de hele dag het busje staan om in rustig tempo naar en door de Anakolo-kloof achter het dorp te lopen. Hier gaan we op zoek naar spinnenorchissen, rode anemonen, aapjesorchissen, en mooie plekken om langs de rotswand te fotograferen. Ook bezoeken we de Hellenistische brug uit 100 voor Christus, de oudste, nog steeds in bedrijf zijnde boogbrug van Griekenland, en misschien wel van heel Europa…

Fotoreis Macrofotografie

De vallei van Sparta

Onze standplaats Xirokambi ligt in de vallei van Sparta, 13 km ten zuiden van deze befaamde stad uit de Griekse oudheid. Aan de westkant van de vallei rijst het Taygetos-gebergte op, tot een hoogte van ruim 2400 meter. In het oosten wordt de vallei begrensd door de Parnonas (1900 meter). In dit afwisselende landschap vinden we veel verschillende bloemen en planten, waaronder veel inheemse en beschermde soorten. Tijdens deze macrofotoreis fotograferen we op verschillende hoogtes en ecosystemen.

Dichtbijfotografie

Dag 3 – Koumousta

We rijden vanaf door de Anakolo-kloof naar het verlaten dorp Koumousta. Vanaf hier maken we een prachtige wandeling naar het klooster van Golas. We lopen de route heen en weer; dus als je je niet los kunt rukken van de macrowereld door je cameralens, pikken we je op de terugweg gewoon weer op. Deze route biedt ook prachtige vergezichten op de besneeuwde toppen van het Taygetos-gebergte.

Macrofotoreis

Oude brug op de route van Koumousta naar Golas

Dag 4 – Menalaion en Parnonas

Ruim voor zonsopgang rijden we een stukje om daarna in een kwartier naar de restanten van de Menelaos-tempel te wandelen. Een magische plek met uitzicht over de vallei, het legendarische Sparta, en de 120 km lange bergrug van de Taygetos. Hier zullen we de opkomst van de zon meemaken, uiteraard in het gezelschap van onze camera’s.
Daarna rijden we dwars door het Parnonas-gebergte naar het plaatsje Tzitzina voor een wandeling naar een hooggelegen schuilkerk. Een korte, maar redelijk pittige tocht door een schaduwrijk bos. Op de terugweg komen we door een gebied dat in 2007 is afgebrand. De verkoolde stammen tussen het nieuwe groen zijn inspirerende objecten voor macrofotografie.

Fotoreis macrofotografie

Uitzicht op het Taygetos-gebergte vanaf het Menelaion

Dag 5 – Macrofotografie tussen de ruïnes en langs de Evrotas

Op 20 minuten van Xirokambi ligt een oud Turks fort (Kastro). Het stamt nog uit de tijd dat de Ottomanen de scepter in de Balkan zwaaiden. Tussen de ruïnes kunnen bijzondere bloemen en planten al een eeuw lang ongestoord hun gang gaan. Als we hier zijn uitgefotografeerd, rijden we door naar de prachtige vallei van de rivier de Evrotas, waar het water zich een weg baant richting de kust.

Mediterrrane macrofotografie

Orchidee tussen de ruïnes van de Kastro

Dag 6 – Olijfboomgaarden

Ruim 1000 jaar oud en een omtrek van 11 meter …

Sparta, legendarisch Sparta, ligt temidden van een zee van olijfbomen. Rond deze stad uit de Oudheid is biologische olijfteelt eerder norm dan uitzondering. De kruidlaag onder de bomen wordt niet bestreden met herbiciden, maar op gezette tijden omgespit om als natuurlijke bemesting en bodemverbeteraar te dienen. Gelukkig zullen de de bloemen nog niet omgeploegd zijn als wij met onze camera’s verschijnen. Rustig wandelend door de boomgaarden, en vooral heel veel fotograferend, komen we uit bij een duizendjarige olijfboom. Hij heeft een omtrek van maar liefst 11 meter. Naast de vele bloemen zijn de grillig gevormde olijfbomen natuurlijke prachtige objecten om in beeld te brengen. En niet alleen met de macrolens!

Dag 7 – Reis van Xirokambi naar Amsterdam

Helaas, ook aan deze macrofotoreis komt een eind. In de loop van de ochtend rijden we met de privé-minibus naar het vliegveld van Athene voor de directe vlucht naar Amsterdam

Fotoreis Macrofotografie boeken