Oman: het onbekende zuiden | november 2020

Fotografiereis Oman: het onbekende zuiden
14-27 november 2020
5-6 deelnemers (alle niveaus)

Begeleiding: Fotoreizigers Anton Harfst en Laurien van den Hoven
Lokale gids/chauffeur: Hamood Khalfan Ali
Prijs volgt

  • Beleef en fotografeer het onbekende zuiden van Oman
  • Reis met 4WD door de woestijn en langs de Indische Oceaan 
  • Inclusief voorbereidings- en terugkombijeenkomst

Fotografiereis Oman in vogelvlucht

‘Even’ ergens zijn, is niet altijd genoeg. Vanuit deze gedachte hebben de Fotoreizigers de fotografiereis naar het onbekende zuiden van Oman ontwikkeld. Een reis van de in het noorden gelegen hoofdstad Muscat helemaal naar het zuiden van het land, dwars door magische woestijnen en langs de  kust. Een reis die je zowel het binnenland als de Indische Oceaan laat zien. We reizen rond met twee landcruisers. Tijdens de vele stops onderweg is het steeds de kunst om de enorme weidsheid van het landschap in beeld te brengen. Maar we hebben oog voor detail, de vogels en de mensen die we op deze bijzondere route naar het onbekende Zuiden van Oman tegenkomen.

Begeleiding fotografiereis Oman

De begeleiding van deze reis is in handen van de Fotoreizigers Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Oman is een van hun favoriete bestemmingen. Samen met hun vaste gids Hamood hebben we de plannen voor deze fotografiereis uitgewerkt. 

Anton en Laurien begeleiden je intensief bij het fotograferen op locatie; met tips, aanwijzingen en – voor wie dat wil – op de reis toegesneden opdrachten. Fotobesprekingen zijn tijdens deze reis vooral individueel. Na afloop van de reis komen we weer bij elkaar op de terugkomdag. Om na te genieten en om elkaars resultaten te bewonderen.

Hamood

Altijd een fotomodel bij de hand

Hamood Khalfan Ali is niet alleen onze lokale gids, hij is ook onze eerste chauffeur. Het is het zesde jaar dat hij onze fotoreizen in Oman begeleidt. Hamood is ook een fotogenieke verschijning – want altijd gekleed in lokale dracht – een heeft een uitstekend oog voor fotografie. Doordat hij tevens als waterbouwkundig technicus werkt voor de Omaanse overheid, kan hij je onderweg van alles vertellen over de wondere wereld van het watermanagement in de woestijn.

Programma Oman: het onbekende Zuiden

Dag 1 Vlucht van Amsterdam naar Muscat

Je vliegt met de KLM van Amsterdam naar Muscat. Daar word je samen met de andere deelnemers ‘s avonds opgewacht door je reisleiders. In een half uur zijn we in het hotel aan de corniche van Muttrah.
Overnachting: Naseem Hotel, Muttrah

Dag 2 Van Muscat naar de Wahiba Sands

We beginnen onze eerste dag in Oman met een bezoek aan de vismarkt in de levendige haven van Muttrah, een fotogenieke wijk van hoofdstad Muscat. Daarna laden we de auto’s in en vertrekken richting woestijn. We rijden in drie uur  van Muscat naar Bidayah, onze laatste stop voor de woestijn. Onderweg slaan we boodschappen in voor de komende dagen in de woestijn. Ook laten we lucht uit de banden, om straks meer grip te hebben in het mulle, droge zand. De eerste nacht in de woestijn verblijven we in het Safari Desert Camp.
We zijn hier op tijd om optimaal te profiteren van het gouden uur voor zonsondergang. Met onze 4WD’s rijden we de hoge duinen op voor het fotograferen van het ongerepte, door de wind geboetseerde zand!
Overnachting: Safari Desert Camp

Fotoreizen

Wahiba Sands: 100% zandduinen

De A’Sharqiya woestijn is met een lengte van 180 km en een breedte van 80 km aanmerkelijk kleiner dan de Empty Quarter woestijn – de grootste woestijn van het Midden-Oosten – die we later deze reis op het programma staat. De A’Sharqiya-woestijn is beter bekend als Wahiba Sands, naar de gelijknamige bedoeïenenstam die hier leeft. Hoewel er maar weinig regen valt, zien we overal sporen van leven: bedoeïenendorpen, kuddes kamelen, geiten, vogels, reptielen en (spaarzame) begroeiing. Langzaam naderen we de oceaan, omringd door een zee van zachtglooiende, oranje zandduinen

Dag 3 Wahiba Sands

Vandaag doorkruisen we de spectaculaire Wahiba Sands. Uiteraard maken we veel stops om deze woestijn in al zijn facetten vast te leggen. In de loop van de dag bereiken we de diep donkerblauw gekleurde Indische Oceaan. Daarna rijden we een stuk door naar het zuiden, tot op de hoogte van Masirah-eiland, waar we ons kamp voor 2 nachten zullen opslaan.
Overnachting: Kamperen aan het strand

Dag 4 Vogelrijke delta bij Masirah-eiland

De kust tegenover Masirah-eiland is een paradijs voor flamingo’s, pelikanen en vele andere vogelsoorten. We hebben de hele dag de tijd om de vogels rustig te observeren en natuurlijk te fotograferen.
Overnachting: Kamperen aan het strand

Indian roller

Dag 5 en 6 Langs de Indische Oceaan

We rijden in twee dagen langs de oceaan naar de zuidelijke provincie Dhofar. Op onze route langs het water komen we langs opvallende, witte kustduinen; de zogenaamde Sugar Dunes. Duinen die nergens anders voorkomen en die zich prachtig in beeld laten brengen. Mensen zullen we hier niet of nauwelijks treffen, maar het unieke kustgebied is bijzonder rijk aan vogels. Telelenzen bij de hand, want we komen hier vaak flamingo’s tegen. Ook dolfijnen zijn hier vrij algemeen. Daarna reizen we verder naar de provincie Dhofar, via een route langs de kust. Met gegarandeerd de nodige fotostops!

Overnachten: Kamperen in de Dhofar Mountains

Oog voor detail
De woestijn lijkt op het eerste gezicht eindeloos en levenloos. Maar schijnt bedriegt! Wie goed kijkt, ziet overal details en fascinerende aanpassingen: kleine planten die weten te overleven, miniscule sporen van insecten, verborgen levende reptielen en vogels waarvan je nooit had gedacht dat je ze in de woestijn zou aantreffen. Bij een lage zonnestand is het hier dan ook fantastisch fotograferen, zeker als je bedenkt dat de wind voor een zeer dynamisch milieu zorgt; sporen en lijnen in het zand, zien er elke dag steeds weer anders uit.
Steile rotskust langs de Indische Oceaan

Dag 7 Dhofar

Op ons laatste stuk langs de oceaan maken glooiende duinen plaats voor steile kliffen. We rijden via Hasik en het vissersdorp Sadah en eindigen onze trip in de haven van Mirbat. Hier kunnen we onze camera’s en onszelf weer even helemaal opladen.
Overnachting: Roshan Resort, Mirbat

Dag 8 Mirbat & Wadi Jinnah

Eenzame baobab

Met zijn lemen huizen, levendige haven met een dhow-vloot en visafslag, en een klein maar indrukwekkend mausoleum is Mirbat een heerlijke plek om een paar uur rond te struinen en te fotograferen. Na de lunch gaan we in Wadi Jinnah op zoek naar fascinerende de baobab-bomen, bomen met een enorm dikke stam, waar ze reusachtige hoeveelheden water in opslaan. Uiteraard nemen we de tijd om deze natuurlijke monumenten in beeld te brengen.
Overnachting: Roshan Resort, Mirbat

Fotografiereis Oman

Fatamorgana in de Empty Quarter

Dag 9 en 10 Empty Quarter (Rub’ al Khali)

Vanuit de bergen beginnen we oostwaarts te rijden. Voor we definitief de woestijn in verdwijnen, bezoeken we de opgravingen van Ubar, het legendarische Atlantis van de Duinen. Daarna rijden we de eindeloze woestijn in. De Empty Quarter, de uitgestrekte zandvlakte die grote delen van Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten omvat, heeft niet voor niets deze bijnaam gekregen. Het is een plek waar leegte, weidsheid en fatamorgana’s langzaam bezit van je nemen. Af en toe zullen we uit onze droom ontwaken, wanneer kleine kuddes zwarte kamelen ons pad kruisen. We gaan fotograferen in het oasedorp Fasad. Én op een mooie locatie tussen de zandheuvels; we zetten hier onze tenten op zodat we het zand bij verschillend licht kunnen vastleggen. Op de tweede dag verplaatsen we ons bivak naar de rand van de woestijn.
Overnachting: Kamperen in de woestijn

Fotografiereis Oman

Maanbergen: hier dwars door heen rijden is met geen pen te beschrijven.

Dag 11 Maanlandschap

Fotografiereis OmanWe wisselen vandaag de woestijn in voor een ander uniek landschap: de diepe kloven en wadi’s die de Jebel Qamr, oftewel de Maanbergen doorsnijden. Een landschap dat zijn weerga niet kent. Via spectaculaire kloven komen we uiteindelijk terug bij de kust. Hier kunnen we heerlijk afkoelen bij de blowholes, waar het oceaanwater hoog opspat tegenover een diepblauwe lucht. Na deze verfrissing stappen we in onze 4WD’s om terug te keren naar de bewoonde wereld, waar we overnachten in een heerlijk hotel.
Overnachting: Salalah Beach Resort

Dag 12 Salalah

Salalah mag dan 200.000 inwoners tellen; deze hoofdstad van de provincie Dhofar lijkt meer op een dorp. We brengen vanochtend een bezoek aan de fraaie Sultan Qaboos moskee en aan de hiernaast gelegen vismarkt. Een heerlijke plek om de kleurrijke mensen en dito vissen te fotograferen.
Overnachting: Salalah Beach Resort

Fotoreis Oman

Buiten eten in Salalah

Dag 13 Plantagewandeling en terugreis

Het leven in Oman bestaat bij de gratie van oases in de woestijn. We maken op onze laatste ochtend een rondwandeling door een plantage met kokospalmen, bananen en ander tropisch fruit.
Aan het begin van de avond vliegen we van Salalah terug naar Muscat en vervolgens naar Amsterdam. We komen op de 18e vroeg in de ochtend aan op Schiphol.

Dag 14 Aankomst op Schiphol

error: Content is protected !!