Dramatische landschapsfotografie Taigetos

Fotoreis Taigetos - dramatische landschapsfotografie

Dramatische landschapsfotografie in het Taigetos-gebergte (Griekenland)
Datum 2020 nog niet bekend (+ bijeenkomst achteraf)
4-7 deelnemers
Begeleiding: Anton Harfst en Laurien van den Hoven
€ 1595

Dreigende wolkenstraten, heldere luchten, ochtendmist en herfstkleuren: het bergachtige zuiden van Griekenland heeft in november alle ingrediënten voor dramatische landschapsfotografie. Je gaat aan de slag met de elementen die je nodig hebt om indrukwekkende landschapsfoto’s (voor aan de muur) te maken:

  • Locatie: landschap en (menselijke) elementen hierin
  • Weersomstandigheden en licht
  • Compositie
  • Grenzen opzoeken van de techniek tijdens het fotograferen
  • Bracketing en HDR
  • Fotograferen van statief
  • Gebruik van filters
  • Nabewerken
Taigetos

Jacobsladders tussen de voetheuvels van de Taigetos creëren een indrukwekkend effect.

Voor wie is deze fotoreis?

De fotoreis dramatische landschapsfotografie is geschikt voor iedereen die de basis beheerst* en graag meer wil halen uit zijn/haar landschapsfoto’s. Je hebt nodig: camera en objectieven, filters**, statief, laptop met je eigen programma voor fotobewerking.
Voor deze fotografiereis zoeken we regelmatig hoger gelegen plekken op. Je moet daarom goed (bergop) kunnen lopen.

* we gaan ervan uit dat je bekend met het instellen van diafragma, sluitertijd, iso
** nd-filters, grijsverloopfilters, polaroid, infrarood (deelnemers die geen eigen filters bij zich hebben, kunnen afwisselend gebruik maken van de set die wij beschikbaar hebben)

Begeleiding fotoreis dramatische landschapsfotografie Taigetos

De fotoreis wordt begeleid door de fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Zij hebben jaren op de Peloponnesos gewoond en kennen het gebied waar we gaan fotograferen goed.

Aan de voet van de Taigetos

Je verblijft in Xirokambi, een gezellig dorp aan de voet van het 2400 meter hoge Taigetos-gebergte op 15 km van Sparta. Vanuit het dorp kunnen we direct de indrukwekkende Anakolo-kloof inlopen. Andere fotolocaties in de bergen en in de vallei zijn snel te bereiken met de auto. Ten zuiden van Xirokambi loopt de Taigetos door in de Mani, een lang schiereiland waar wind en zee zorgen voor een ruig en fascinerend landschap, waar we twee dagen gaan fotograferen (met een overnachting).

Grote bomen zijn spaarzaam op de Mani

Programma fotoreis dramatische landschapsfotografie

Onderstaand programma is flexibel zodat we optimaal gebruik maken van de weersomstandigheden en het licht. We hebben iedere dag een fotobespreking. Tijdens deze besprekingen besteden we steeds aandacht aan hoe je tijdens het fotograferen het dramatische effect van je foto’s kunt versterken, zodat je hier de volgende fotosessie mee aan de slag kunt. Ook laat Anton alvast zien wat je kunt bereiken in de nabewerking. Je gaat vervolgens zelf aan de slag op je eigen laptop met je eigen bewerkingsprogramma en wordt hierbij ondersteund door Anton.

Zondag 17 november

Je wordt samen met de andere deelnemers opgehaald bij de luchthaven van Athene. Vanaf hier rijden we in 3 uur naar Xirokambi.

Fotoreis dramatische landschapsfotografieMaandag 18 november – Anakolo

De Anakolo-kloof loopt achter Xirokambi naar het dorpje Koumousta 6 km verderop. Het door wind en water verweerde kalksteen in de kloof verandert continu van kleur. We fotograferen op verschillende plekken in de kloof, zowel in de ochtend als later in de middag.

 

Dinsdag 19 november – Menelaion en een zee van olijfbomen

We staan voor dag en dauw op om de zonsopgang op het Taigetos-gebergte te fotograferen vanaf het Menelaion. Vanaf de stenen van deze tempel uit de 8e eeuw voor Christus hebben we een magnifiek uitzicht over het dal en de bergen. Overal waar je kijkt zie je olijfbomen. Na het ontbijt gaan we op meerdere plekken tussen die olijfbomen fotograferen. We spelen met diverse soorten filters om de grillige lijnen van de bomen en het landschap te versterken.

Mist in de vallei maakt de zonsopgang vanaf het Menelaion nog een stukje dramatischer.

Woensdag 20 en donderdag 21 november – Mani

De Mani is bij uitstek de plek voor dramatische landschapsfotografie: stenige bergen, diepe kloven, verwaaide olijfbomen, – bijna altijd dreigende – wolkenluchten en natuurlijk de zee. We overnachten* in het havenplaatsje Gerolimenas, zodat we ook bij avond- en ochtendlicht kunnen fotograferen.
*We pakken een tas in voor 1 overnachting; de rest van de spullen blijven gewoon op je kamer in Xirokambi.

Mani - Landschapsfotografie

Wachten op de zon …

Op de top van de Taleton (2104 m) brachten de oude Spartanen offers aan hun zonnegod.

Vrijdag 22 november – Taigetos

De 120 kilometer lange bergketen van de Taigetos behoort tot de hoogste en ruigste bergen in Griekenland.  We gaan fotograferen op plekken met uitzicht op de bergtoppen, in kloven en ravijnen.

 

Zaterdag 23 november – terugreis

In de loop van de ochtend rijden we in 3 uur naar het vliegveld van Athene.

Bijeenkomst na de reis

Zes tot 8 weken na fotoreis landschapsfotografie komen we bij elkaar om elkaars bewerkte foto’s te zien en te bespreken. We sluiten deze bijeenkomst af met een gezellige Griekse maaltijd.