Fotoreis Grieks Pasen – Athene & Peloponnesos

Fotoreis Grieks Pasen

Fotoreis Grieks Pasen: beleef en fotografeer het feest van dichtbij
12 – 19 april 2017 (Garant vertrek)

6-12 deelnemers
Vanaf € 1540 inclusief vlucht

 Een bijzondere editie van de SNP fotoreis naar Athene & Peloponnesos

Pasen is het belangrijkste feest in Griekenland; een feest waar iedereen aan mee doet en dat prachtige fotomomenten oplevert. Tijdens deze fotoreis kun je het paasfeest van dichtbij meemaken en fotograferen. De reisbegeleiders hebben jaren in Xirokambi gewoond. Hun kennis van de taal, mensen en gewoontes maakt het mogelijk om op plekken – in de kerk, bij mensen thuis – te fotograferen waar je anders niet zo snel komt.

Het-ronddragen-van-het-graf

Het eerste gedeelte van de fotoreis vindt plaats vanuit Xirokambi, een gezellig dorp in de vallei van Sparta. Het landschap wordt gedomineerd door hoge toppen van het Taigetos-gebergte. Tussen de eeuwenoude olijfbomen liggen opgravingen en grazen de schapen. We staan vroeg op om te fotograferen in de boomgaard, bezoeken het nabijgelegen Sparta, het bergdorpje Arna en beleven en fotograferen het Griekse Paasfeest. ‘s Avonds worden we in het dorp steevast getrakteerd op een heerlijke Griekse maaltijd. Het tweede gedeelte van de fotoreis vindt plaats in Athene. Akropolis en Syntagma zijn heerlijke plekken voor het maken van eigen en eigentijdse straatbeelden in een eeuwenoud decor.

Fotoreis voor beginners en gevorderde fotografen

Deze SNP fotoreis is geschikt voor beginnende en gevorderde fotografen met een digitale camera (spiegelreflex camera’s en instelbare compact camera’s). Opdrachten en fototips worden aangepast aan de ervaring van iedere deelnemer. We combineren dagelijkse (buiten)sessies over techniek en compositie met fotosessies op bijzondere en afwisselende locaties. Iedere plek heeft zijn eigen verhalen, waarbij mythe en geschiedenis vaak fraai verweven zijn.

Kenmerken van de fotoreis Grieks Pasen

  • Lokale ontmoetingen
  • Meemaken en fotograferen van Grieks Pasen
  • Landschaps-, stads- en straatfotografie
  • Intensief programma
  • Dagelijkse fotobespreking
  • Theorie tijdens de fotosessies op locatie
  • Begeleiding afgestemd op jouw camera, kennis en ervaring
  • 2 begeleiders

 

Fotoreis Grieks Pasen: programma van dag tot dag

Fotobesprekingen staan niet vermeld in het programma, maar vinden in principe iedere dag plaats. Soms tussen fotosessies door, soms aan het eind van de dag (voor het eten).

Woensdag 12 april – Aankomst

AntonHarfst-Xirokambi_Taleton_20101222_8610wHeenreis en aankomst in Athene. Met een minibus rijden we in zo’n 3,5 uur naar het pittoreske Xirokambi. Onderweg maken we een korte stop bij het indrukwekkende Kanaal van Korinthe. Bij aankomst in het fraaie Taleton hotel maken we kennis met de workshopbegeleiders om vervolgens gezamenlijk te gaan eten in het dorp.

Overnachting in Xirokambi

Donderdag 13 april – Arna

Op 22 km afstand van Xirokambi ligt het bergdorpje Arna. Op de weg hierheen stoppen we een paar keer om te genieten van het uitzicht op de top van het Taigetos-gebergte. In het voorjaar kleurt het landschap wit, roze en paars van de bloesem. We lopen een klein stukje van de lange-afstandswandelroute E4 van Spartia naar Arna, drinken koffie onder de 2000 jaar oude plataan en gaan fotograferen in het dorp. Op de terugweg picknicken we op een plateau met uitzicht. Op heldere dagen kun je vanaf hier het eiland Kythira zien liggen.

SNP-fotoreis

Overnachting in Xirokambi

Vrijdag 14 april

We staan vanochtend vroeg op om voor het ontbijt te fotograferen in de olijfboomgaarden om het dorp. Met de dauw nog op het gras en de bloemen is de boomgaard op haar mooist. Na ons ontbijt gaan we fotograferen in het dorp. Inwoners maken zich op voor het belangrijkste feest van het jaar. Er wordt gekookt en gebakken. Bij het plein is een kleine markt en in de kerk versieren vrouwen en kinderen het symbolische graf van Christus met bloemen. Tijdens een indrukwekkende kerkdienst wordt de baar ingewijd. ’s Avonds wordt deze in processie door het dorp gedragen. In de kerk kan gefotografeerd worden. Dit gaat zonder statief, dus we staan uitgebreid stil bij de belichting.

Zaterdag 15 april
DSCN9771 als slim object1w-3

Vanochtend gaan we met de lokale bus naar het vlakbij gelegen Sparta. We lopen eerst naar de opgraving van de antieke stad. Op de terugweg naar het centrum doen we de zaterdagmarkt aan, die vandaag volop in het teken van Pasen staat.  s’ Avonds is er een late kerkdienst, waarbij om middernacht het verrijzen van Christus wordt verkondigd en het (kaars)licht wordt doorgegeven vanuit de kerk naar eenieder die buiten staat. Hier komen de gisteren beoefende fototechnieken goed van pas.

Zondag 16 april

Fotoreis Grieks PasenPaaszondag is een echte feestdag. Families komen bij elkaar en roosteren een lam. In de ochtenduren maken we een wandeling door het dorp om de voorbereidingen voor de paaslunch fotograferen. En te proeven: Griekse gastvrijheid op zijn paasbest! Op de route door het dorp komen we ook langs de bakker. Hier staat ons eigen lam zachtjes gaar te worden in de oven. Na de uitgebreide paaslunch en een welverdiende siesta lopen we aan het eind van de dag nog een keer naar het theater boven het dorp.

Overnachting in Xirokambi

Maandag 17 april – Athene

In de ochtend vertrekken we vroeg richting Athene. Net als op de heenweg is er een stop bij het Kanaal van Korinthe, deze keer bij de ingang van het kanaal. De lage brug zakt onder water om de boten door te laten. Het is hopen op een groot schip, zodat goed te zien is hoe krap de doorgang is. Na het inchecken in ons hotel in Athene gaan we meteen op stap. Ons verblijf in de Griekse hoofdstad staat in het teken van markten en pleinen. We beginnen met een bezoek aan de centrale markt, waar het wemelt van de kleuren en geuren. Via Syntagma, het plein voor het parlement, en Ermou, dé winkelstraat van Athene, lopen we terug naar ons hotel. Vanaf het dak hebben we zicht op de Akropolis: een mooie plek voor nachtfotografie.

Verblijf in Athene

Fotoreis Grieks Pasen

Dinsdag 18 april – Athene

We sluiten de SNP fotoreis af met een fotowandeling langs de oudheden waar de stad beroemd om is: het theater van Herodus Atticus, de Akropolis, de Griekse Agora (markt) en de Romeinse Agora. Een prachtig en eeuwenoud decor voor hedendaagse straatfotografie.

Verblijf in Athene

Woensdag 19 april

Terugreis naar Amsterdam

Bij een late terugvlucht (20.35 uur) pakken we de metro naar Piraeus en gaan we fotograferen in deze fascinerende havenstad.