Fotoreis Tajikistan

Fotoreis Tajikistan

Fotoreis Tajikistan
15 – 30 juni 2018
Unieke fotoreis voor fotografen met reiservaring
Deelnemers: 6-7| Vol
Vanaf € 3199 excl. vlucht

Interesse om op de volgende fotoreis naar Tajikistan mee te gaan ? Laat het ons weten en we informeren je zodra we de reis gepland hebben.

Tajikistan is een land van grote hoogtes. Het Pamir-gebergte trekt fietsers die zich aan de gelijknamige ‘Highway’ wagen en natuurlijk bergbeklimmers. Andere toeristen kom je er vrijwel niet tegen. Het afwisselende landschap is echter ook een waar paradijs voor fotografen. Combineer dit met een kleurrijke bevolking en we hebben meer dan genoeg ingrediënten voor een fantastische fotoreis. Je moet wel tegen een stootje kunnen, want de wegen zijn niet best, je eet onderweg wat de pot schaft en slaapt in eenvoudige hotelletjes en guesthouses.

Fotografentempo

Het programma van deze unieke fotoreis is geheel afgestemd op fotografie. We maken onderweg veel tijd om te fotograferen, zowel op locatie als onderweg van A naar B. We wisselen lange(re) autoritten af met fotograferen op locatie en fotowandelingen. In sommige hotels hebben we de faciliteiten om foto’s bespreken met de hele groep; op andere locaties zitten we in kleine groepjes rond een laptop.

Fotoreis Tajikistan: Programma van dag tot dag

Dag 1 – Van Amsterdam naar Dushanbe
Je vliegt samen met de andere deelnemers met Turkish Airlines naar Dushanbe. Hier word je door de begeleidende fotografen Anton en Laurien opgewacht. We gaan direct naar het hotel.
Overnachting in Dushanbe

Dag 2 – Dushanbe

Markt Dusjanbe

Straatbeeld Dusjanbe

Rudaki Park

Na een kort nachtje laten we ons ’s ochtends onderdompelen in de Tajiekse cultuur op de lokale markt. We gaan vooral om de sfeer te proeven; op de laatste dag van de reis komen we hier terug om uitgebreider te fotograferen.
Na een paar uur rust gaan we tegen zonsondergang naar het Rudaki-park. Hier lopen lokalen lekker te flaneren en te genieten van de zonsondergang en de kleurrijke fonteinen.
Overnachting in Dushanbe

Dag 3 – Van Dushanbe naar Qal’ai Khumb (Darvoz)

Nurek-reservoir

fort van Vose

Darvoz

We laten de stad achter ons en rijden met een paar mooie fotostops naar Darvoz aan de grens met Afghanistan. De eerste stop is aan het fotogenieke Nurek-reservoir. Na een rit door glooiende löss-heuvels bezoeken we het oude fort van Vose, daterend uit de tijd van de zijde-route. Aan het eind van de middag zijn we in Darvoz. Hier overnachten we in een hotelletje met een heerlijk terras boven de woest kolkende rivier.
Overnachting in Darvoz

Dag 4 – Pamir Highway langs de Afghaanse grens

Pamir Highway

Pamir Highway

Afghanistan

De Pamir Highway is niet voor niets een weg die bij velen op de bucketlist staat. De weg is smal en biedt nauwelijks ruimte aan de (vracht)auto’s die deze route trotseren. Aan de overkant van de rivier ligt een andere wereld: Afghanistan. We rijden langzaam, stoppen vaak of fotograferen uit het raam (iedere deelnemer zit aan een raam).
Overnachting in Darvoz

Afhanistan

Afghanistan

Pamirs

Dag 5 – Kevron

Kevron

Kevron

Kevron

Kevron

Op een paar kilometer van Darvoz ligt Kevron. Hier bezoeken we de resten van een oud tempelcomplex,  en gaan daarna wandelen in de vallei achter de opgraving.
Overnachting in Darvoz

Dag 6 – Van Darvoz naar Gharm

De off-road route van Darvoz naar de Rasht-vallei brengt ons continu wisselende landschappen. We hebben een hele dag om de 130 kilometer te overbruggen. Er is weinig verkeer op deze route, dus we kunnen makkelijk de auto’s aan de kant zetten op fotogenieke plekken (en dat zijn er veel).
Overnachting in Gharm

Dag 7 – Gharm
Gharm is een stadje met een centrumfunctie in de Rasht-vallei. We beginnen de dag met een mooie fotowandeling in de heuvels boven Gharm. We lopen door dorpjes en landbouwgebied naar een punt met indrukwekkend uitzicht over de Rasht-vallei en de bergen. ’s Middags gaan we fotograferen op de levendige markt van Gharm.
Overnachting in Gharm

markt Gharm

Rasht Vallei

Gharm

Rasht Vallei

Dag 8 – Rasht-vallei
De Rasht-vallei is nog niet door toeristen ontdekt. We rijden door deze prachtige vallei met zijn breed stromende rivier naar Jirgatol. Onderweg stoppen we onder andere bij een eco-farm en in het stadje Tadjikabad. In Jirgatol worden de straten gedomineerd door hoge rijen populieren. We zitten niet ver van de Kyrgizische grens en dat is duidelijk te zien aan de bewoners.
Overnachting in hotel Tandikul, Jirghatol

Dag 9 – Tandikul-vallei

Tandikul vallei

Tandikul vallei

Sanatorium Tandikul

We pakken een klein rugzakje voor een nacht en rijden langs de Tandikul-rivier naar de hete bronnen aan het eind van de vallei. De prachtige rit gaat langs velden waar geploegd wordt met os of ezel, door dorpjes met lemen huizen, langs kolkende rivieren, smeltende gletsjers en nomaden die hun yurds voor de zomer hebben opgezet. We brengen de nacht door in het ‘sanatorium’ bij de hete bronnen. We hopen op een heldere nacht, zodat we de sterrenhemel kunnen fotograferen.
Overnachting in Sanatorium Tandikul

Dag 10 – Rivieren & Dalen

Sanatorium Tandikul

Tandikul vallei

Tandikul vallei

We rijden vandaag terug naar Jirghatol, maar eerst nemen we de afslag naar Jon-Qirghiz langs de Ptovkul-rivier.
Overnachting in hotel Tandikul, Jirghatol

Dag 11 – Jirghatol – Dushanbe

Kamarob vallei

Hopvogel

Kamarob vallei

Tajiekse ‘lunch’

Na het ontbijt vertrekken we naar de Kamarob-vallei, op ruim een uur rijden van Jirgatol richting Dushanbe. We maken hier een fotowandeling onder leiding van een lokale gids en genieten daarna van een Tajiekse lunch aan het water. Na de lunch rijden we door naar Dushanbe.
Overnachting in Dushanbe

Dag 12 – Bergketens en valleien

Iskander Kul

We rijden vandaag een stuk naar het noorden, waarbij we een aantal indrukwekkende bergketens doorkruisen. Met uitzondering van het laatste stuk rijden we over uitstekende wegen. Juist dat laatste stuk is een gedeelte waar we veel zullen stoppen, want de bergen met hun groene, rode en loodgrijze rotsen vragen om gefotografeerd te worden. Aan het eind wacht ons het unieke meer van Iskanderkul.
Overnachting in Sarytag

Iskander Kul

Iskander Kul

Sarytag

Dag 13 – Sarytag

Sarytag

Sarytag

Sarytag

Sarytag

Iskander Kul

Het dorpje Sarytag ligt hoog in de bergen. Tot 12 jaar geleden leidde er alleen een ezelspad naar het dorp. Dankzij een dirt road en het initiatief van lokale bewoners om een paar guesthouses te openen kunnen we hier nu overnachten. We maken een mooie wandeling door het dorp en de vallei. Tegen de avond dalen we af naar Iskanderkul om het meer bij zonsondergang te fotograferen.
Overnachting in Sarytag

Dag 14 – Terug naar Dushanbe
Na een ochtendsessie in het dorp en aan het meer – bij ieder licht verandert de kleur van het water en de omliggende bergen – reizen we na de lunch terug naar de hoofdstad.
Overnachting in Dushanbe

Dag 15 – Dushanbe

Markt Dusjanbe

Markt Dusjanbe

Markt Dusjanbe

Met twee weken Tajikistan-ervaring op zak gaan we terug naar de markt van dag 2. Nu wel om te fotograferen. We sluiten de fotoreis Tajikistan af met een fotobespreking en een traditionele maaltijd.
Overnachting in Dushanbe

Dag 16 – Vlucht van Dushanbe naar Amsterdam
We vertrekken ’s ochtends heel vroeg richting Istanbul en Amsterdam, waar we in de loop van de dag aankomen.

Vervoer fotoreis Tajikistan

We reizen in Tajikistan met drie landcruisers met lokale chauffeurs, waarvan een ook zal gidsen en vertalen. Je zit met twee personen op de achterbank. Dit is prettig, want we rijden regelmatig over niet-geasfalteerde wegen en soms helemaal off-road. We maken een rouleerschema voor de auto’s, zodat iedereen afwisselend voor- of achterin en ook met andere deelnemers en begeleiders. Gezien de kwaliteit van de wegen en het bergachtige parcours is deze fotoreis niet geschikt voor mensen met wagenziekte of rugklachten.